Hoe verwijder je acrylverf?

Soms ben je zo druk bezig dat je even niet door hebt dat je mouw in de verf hangt. En tja, hoe verwijder je acrylverf? Het belangrijkste is dat de verf nog nat is. Is het al opgedroogd? Ook dan kun je het nog verwijderen, dit kost alleen meer moeite.
Ik maak een kleine opsomming hoe je acrylverf kunt verwijderen uit/van verschillende materialen. Je hebt enkele middeltjes waarmee je acrylverf kunt verwijderen, zoals:
  • water
  • groene zeep
  • wasmiddel
  • nagellakremover
  • wasmachine
  • spons
  • koffieprut
Elke ondergrond is anders, dus dan verwijder je je acrylverf ook anders.
Kleding
Acrylverf verwijderen uit kleding kun je doen met groene zeep. Je smeert de plek met acrylverf in met een dikke laag onverdunde groene zeep. Dit laat je een nacht intrekken. De volgende dag spoel je het uit met heet water. In de meeste gevallen zal het eruit zijn.
Een andere mogelijkheid is met azijn, ammoniak en zout. Zelf werk ik hier niet mee. Ammoniak vind ik nogal een ding. Dus ik ga niet beschrijven hoe je dat moet doen.?
Je kunt je kledingstuk deppen met wasmiddel en een beetje wrijven met een spons. Daarna doe je het in de wasmachine
Handen
Wassen met groene zeep, met een handreiniger uit de bouwmarkt, vochtige doekjes (billendoekjes). En zijn je handen erg vies dan kun je je handen scrubben met koffieprut en daarna afspoelen met water. Wat ik veel gebruik als ik aan het schilderen ben zijn bollendoekjes. En ik weet dat dit milieutechnisch gezien niet verantwoord is, maar dat is voor mij het makkelijkste als ik aan het werk ben. Ben ik klaar dan gebruik ik groene zeep of een vette, pure olijfoliezeepblok.
Hout
Acrylverf kun je makkelijk van hout afhalen met een natte doek. Heb je het grootste gedeelte weggehaald. dan kun je voorzichtig met water en groene zeep aan de slag. Is de verf tussen de naden van het hout gelopen? Probeer dan met een wattenstaafje en wat nagellakremover het weg te dippen. Pas wel op dat je het hout niet beschadigd.