Acrylverftechnieken

Met acrylverf kun je op veel verschillende manieren schilderen. Met kwast en spatel is de meest gangbare. Ik gebruik ook vaak mijn handen, schuursponsjes, wattenstaafjes, propjes papier en nog veel meer.

Hierbij een paar ideetjes die je kunt gebruiken voor je schilderijen:

Nat in nat: maak met een spons het doek licht vochtig. Breng met een kwast kleuren aan en schilder de kleuren in elkaar zodat er mooie overgangen ontstaan.

Alcohol: ga op dezelfde manier als hierboven aan de slag. Als alles nog nat is laat je met een pipet alcohol op je doek vallen. Hou er rekening mee dat de alcohol minimaal 72% is, liefst nog meer. Laat drogen en wil je een volgende laag aanbrengen dan kan dat op de zelfde manier.

Touw: schilderen met touw? Ja dat kan. Neem een touwtje dat niet pluist en doop het in de verf. Pak de uiteinde vast en rol dit over je doek. Dit is een ideale manier op rechte bomen te maken.

Spijkers: die kunnen natuurlijk niet ontbreken aangezien ik er trots op ben om deze naam te mogen dragen. Met spijkers kun je stipjes maken. Wil je meerdere stipjes maken, duw dan wat spijkers in een kurk, doop ze in de verf (let op: verdunde acrylverf) en ga stippen. Je krijgt helemaal een leuk effect als je een roestige spijker neem die afgeeft.

Lijm: breng dit aan op je doek, laat het drogen en schilder eroverheen. Of duw voorwerpen, bijv hout, in je lijm. Ook erg leuk.

Water: breng een verdunde laag acrylverf over je doek aan en spuit hier water op met een plantenspuit. Beweeg je doek en je krijgt allerlei leuke effecten. Na droging kun je dit herhalen met een andere kleur.

En er zijn nog heel veel andere manieren en voorwerpen die je kunt gebruiken. Laat je fantasie werken en ga gewoon aan de slag. Weet je niet wat het effect zal zijn of vind je het eng? Probeer het dan eerst uit op acrylpapier. Zo weet je hoe het werkt en ben je zekerder van je zaak om het in je project te gaan gebruiken.