???BLOEMEN SCHILDEREN???

Het leek me wel leuk om wat meer uitleg te geven over het schilderen van bloemen, zodat je een leidraad hebt hoe je het het beste aan kunt pakken.
Bloemen schilderen kun je op verschillende manieren doen. Je hebt al erg veel keuze uit bloemen, dus inspiratie genoeg. Daarnaast kun je je bloemenschilderijen klassiek, abstract, figuratief of modern schilderen. En op welk materiaal ga je de bloemen schilderen? Papier, canvas, MDF? Denk er ook aan om de ondergrond voor te bewerken als dat nodig is.
Hieronder een kleine leidraad waar je op kunt letten tijdens het bloemen schilderen.
  • Wat heb je nodig: acrylverf verschillende kleuren, kwasten, schildersdoek- of papier, houtskool, water, sponsje (een keukensponsje is goed genoeg), schildersezel, keukenpapier.
  • Bloemen: wat jij wilt. Gebruik een foto of zet een vaas neer met echte bloemen. Als je lang over je schilderij doet zullen de bloemen verwelken, dus dan is het handiger om een foto te nemen. Een voorbeeld van internet kan natuurlijk ook prima.
  • Schilder de achtergrond: Bepaal eerst de kleur van de achtergrond. In een schilderij werk je van achteren naar voren. Dus je moet nu al goed nadenken over welke kleuren je de bloemen gaat geven. Natuurgetrouw of een heel andere kleur. Zodra je weet welke kleur je gaat gebruiken schilder je de achtergrond. Laat dit goed drogen. Bevalt de achtergrond in een later stadium toch niet, dan kun je het altijd weer overschilderen.
  • Tekenen: Teken met houtskool een of meerdere bloemen en eventueel de vaas. Kijk goed naar je voorbeeld. Het hoeft er niet perfect uit te zien. De grote lijnen is prima. Durf je dit niet aan? Maak dan een kopie van je voorbeeld op de grote van je doek. Leg tussen je doek en het voorbeeld carbonpapier en trek de grote lijnen over. Of maak een raster van 1 bij 1 cm op je voorbeeld en zet dit raster verhoudingsgewijs over op de doek. Je kunt nu per hokje je voorbeeld intekenen. Maar het leukste blijft gewoon meteen schetsen.
  • Schilderen van de bloemen ed: Doop je kwast in een kleur die je voor de bloemen wilt gebruiken en veeg dit op de plekken waar je deze kleur graag wilt schilderen. Je kunt dit ook proberen met een sponsje. Dat kan een leuk effect geven. Meng ook kleuren. Ga lekker onbevangen te werk.
  • Inkleuren: De binnenkant neem je in dit proces gelijk mee. Je kunt dit doen met je kwast, maar ook door wat verf aan te brengen op het doek en met een sponjse uit te wrijven. Gebruik meerdere kleuren. Let er wel op dat je je kwast of sponsje elke keer goed schoonmaakt.
  • Afronden: kijk goed waar de bloemen en/of vaas nog diepte nodig heeft. Breng hier wat meer donker aan. Of op de lichte stukken licht.
Nog een paar kleine tips voor als je bezig bent:
  • neem geregeld afstand van je werk
  • meng niet teveel kleuren door elkaar, zo houd je het fris
  • zet je doek zo nu en dan onderste boven, zo zie je of de verhoudingen nog kloppen
Wat ik hierboven beschreven heb is misschien niet de volgorde die jij aan zou houden. Dat maakt ook niet uit. Dit is een eerste stap voor het schilderen van bloemen. Ben je meer geoefend dan heb je je eigen werkwijze ontwikkeld en dat is prima.
Veel oefenen is de sleutel tot het beter worden. Daarbij is kijken van het grootste belang. Kijk heel veel en goed naar je voorbeeld.