COPYRIGHT

Ik vind dit zelf een belangrijk onderdeel. Vooral als er veel nageschilderd wordt. In veel gevallen mag je namelijk een afbeelding, schilderij of tekening niet zomaar gebruiken om na te maken. Er rust namelijk bijna altijd auteursrecht op.

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts. Dat het heel makkelijk is om plaatjes van internet te downloaden, betekent dus niet dat je ze ook altijd mag gebruiken! Denk er wel aan dat je altijd de naam van de maker bij de foto of tekening moet zetten en ook de plaats waar je die gevonden hebt, bijvoorbeeld de titel van een boek of de link naar een website.

Dus pas op als je werk van een foto naschildert of een schilderij. Weet dat er auteursrecht opzit en gebruik het niet zomaar. Voor meer informatie kun je kijken op: https://www.charlotteslaw.nl/auteursrecht-welke-fotos-mag-…/

Want het is best wel een ingewikkeld dingetje.

Wil je toch afbeeldingen gebruiken die rechtenvrij zijn kijk dan eens op Pixabay. Maar ook hier moet je opletten.