DOEK PREPAREREN

Als je gaat beginnen met schilderen dan is het verstandig om eerst je doek te prepareren met gesso. En met gesso kun je ook houten panelen of papier prepareren. Gesso is een grondverf voor acrylverf. Span je zelf een doek op dan zul je een paar lagen gesso aan moeten brengen voordat je kunt gaan schilderen. Gesso heb je in verschillende kleuren. Wit is de meest gangbare, maar zwart is ook leuk om eens mee te werken. En bij de witte gesso kun je zelf een kleur aan toevoegen. Bij een kant en klaar doek kun je het beste ook een of twee lagen gesso aanbrengen. Als je dit gedaan hebt hecht de verf beter.
HOE BRENG JE HET AAN:
  • Neem een grote kwast. Het fijnste werken is een platte kwast die je gebruikt om bijvoorbeeld je huis te schilderen.
  • Smeer globaal je doek in, niet te dik maar zeker ook niet te dun.
  • Daarna ga je horizontaal en verticaal strijken met je kwast. net zolang tot je een egale ondergrond hebt.
  • Laat het drogen. Kijk voor de droogtijd op de verpakking.
  • Wil je nog een laag opbrengen als het droog is? Schuur dan met een fijn schuurpapier je eerste laag een beetje af. Geef weinig druk, de laag hoeft er niet af maar alleen wat opgeruwd te worden. En zet daarna je volgende laag op.
Werk je met MDF. Zorg dan dat je beide kanten in de gesso zet. De kans op kromtrekken is dan minder groot. je werkt op dezelfde manier als hierboven beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je niet tevreden bent over een schilderij. En dat je dat het liefst weg wilt gooien. Maar dat hoeft niet. Je kunt er ook met gesso overheen, zodat je het weer kunt beschilderen. Schuur het schilderij eerst licht op, zodat de oneffenheden weg zijn. En zet er daarna gesso op. Je kunt voor een of twee lagen kiezen.