Droogtijd acrylverf

Acrylverf droogt erg snel, dat is niet altijd fijn. Ik ben met olieverf begonnen en heb dit meer dan 20 jaar gedaan. In die tijd maakte ik af en toe een schilderij met acrylverf, maar door het snelle werken vond ik het niet prettig. Een paar jaar geleden was ik zo klaar met olieverf dat ik al mijn spullen in de kast heb gelegd. Soms was ik een jaar bezig met een schilderij. En ik kan je vertellen dat dat niet altijd prettig was. Dus toch maar weer voorzichtig begonnen met acrylverf. En wat viel dat tegen. Ik heb toch doorgezet en ben er nu blij mee. De schilderijen zijn vrij snel droog waardoor ik door kan werken. Olieverf vind ik persoonlijk wel fijner werken qua vermengen van kleuren op doek, dat was ook wat ik het liefste deed. De kleuren van olieverf vind ik zelf mooier dan die van acryl. Maar voor nu weegt dat niet op tegen het snelle doorwerken.
Hierbij enkele tips om de droogtijd van acrylverf te beïnvloeden:
Vochtigheid
Water of een speciale medium is een van de belangrijkste factoren om de droogtijd te vertragen. Hoe dunner de verf hoe langer het duurt voordat de verf droog is. De luchtvochtigheid van de ruimte is ook belangrijker. IS de lucht vochtig dan zal je verf niet zo snel drogen.
Lucht
Hoe is de luchtstroom in je ruimte waar je schildert? Je zult wel denken: ‘Is dit belangrijk?’ Jazeker. Het beste is als je een constante luchtstroom hebt. Dus als je bijvoorbeeld een raam open hebt staan en het waait. De wind komt binnen op je kunstwerk. Daardoor droogt het te snel en kan het gaan barsten of rimpels krijgen. Zet je schilderij tijdens het drogen dus nooit in de tocht of bij een open raam of deur.
Temperatuur
De temperatuur is sterk verbonden met de luchtvochtigheid. Een hoge temperatuur met een lage luchtvochtigheid heeft een korte droogtijd. Is de temperatuur te hoog dan is dit niet goed. Ook hier kan je verf van gaan barsten. Dus zet je schilderij nooit in de volle zon om te drogen.
De ideale temperatuur ligt tussen de 21 en 32 graden. Dus schilderen in de buitenlucht met 10 graden verlengt de droogtijd.
Vind je het leuk om hiermee te experimenteren? Schilder dan een doek met acrylverf. Gebruik verschillende lagen en diktes. Leg dit in de volle zon en kijk wat er gebeurt.