Perspectief
Bij het tekenen van een perspectief is waar je staat je uitgangspunt. Kijk je er recht tegenaan? Kijk je er bovenop? Of zie je het van onderen? Dit is je standpunt. En van hieruit ga ik het eenpunts-perspectief uitleggen.
De horizon is altijd op ooghoogte. Let er maar eens op als je buiten ver weg kijkt. Je hebt verschillende standpunten:
- kikvors: laag standpunt
- vogelvlucht: hoog standpunt
Kikvors: laag standpunt Als je door je knieën gaat dan zakt de horizon met je mee. Dit heet het kikvorsperspectief. In dit perspectief lijken alle dingen groter. Probeer het maar eens met een tafel. Ga door je knieën en kijk naar de tafel. En wordt deze groter?
Vogelvlucht: hoog standpuntAls je op een trap gaat staan, dan stijgt de horizon mee met jouw ooghoogte. Dit is het vogelvlucht-perspectief. Alle dingen lijken kleiner te worden. Dit kun je proberen door op je trap naar boven te gaan staan en kijk dan eens om je heen. Of als je op een berg staat en je kijkt in een dal.
Met deze twee standpunten komen we bij het eenpunts-perspectief. Op de horizon kun je een lijn plaatsen. Alle lijnen die evenwijdig aan elkaar zijn lopen naar dat punt. Dit is het verdwijnpunt. Dat verdwijnpunt zit altijd op de horizon en dus altijd op jouw ooghoogte. Dit kun je goed zien als je op een rechte weg loopt. Als je in het midden loopt, dan zie je de zijkanten van de weg naar de horizon toe steeds dichter naar elkaar toe lopen. En dit in het eenpunts-perspectief.
Wat een leuke oefening is is het tekenen van een kamer vanuit het eenpunts-perspectief. Alle lijnen lopen naar een verdwijnpunt. Hierbij een beschrijving hoe je het aan pakt.
1. Teken een horizontale lijn in het midden van je blad
2. Teken in het midden van de lijn een verdwijnpunt
3. Teken een rechthoek. Zorg dat het verdwijnpunt en de horizon in het midden van de rechthoek zitten. Je hebt nu de muur getekend van de kamer waar je achter op kijkt.
4. Teken de hulplijnen die de vloer en plafond aangeven. Met als startpunt je verdwijnpunt
5. Teken hulplijnen voor je deur en schilderij. Wil je het 3D maken? Maak er dan een lijst omheen.
6. Teken hulplijnen voor je plinten.
7. Teken in de achterwand een raam. Maak ook hier gebruik van je hulplijnen vanaf je verdwijnpunt.
8. Wil je een houten vloer tekenen? Zet daarvoor hulplijnen vanuit het verdwijnpunt. Let op dat je bij de achterwand de afstand tussen de hulplijnen gelijk houdt.
En is het gelukt?