Huidskleur mengen

Als je het onder de knie hebt is het makkelijk, maar ik kan me zo voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn heel veel mogelijkheden om tot een bepaalde kleur te komen. Dus mijn manier is zeker niet heilig. Als je een andere manier hebt, prima. Vandaag begin in met huidskleur.

Wat heb je hier voor nodig:
– titanium wit
– gebrande sienna
– oker

Optioneel:
– gebrande omber
– van Dijckbruin

Ik start met wit en gebrande sienna. Deze meng ik totdat ik de juiste kleur heb gekregen. Daarna voeg ik wat oker toe. Vaak is dat maar een heel klein puntje. Op mijn palet maak ik diverse kleurtinten zodat ik in mijn werk meteen kan mengen op het doek. Afhankelijk of donkere stukken warm of koud zijn gebruik ik gebrande omber (warm) of van Dijckbruin (koud). En let op: in een gezicht kan ook nog groen, blauw, paars of wat dan ook zitten. Kijk heel goed naar je voorbeeld en probeer het uit.

Tips:
– Kijk eens om je heen hoeveel soorten huidskleuren er zijn. Van rood tot geel en van donkerbruin tot zwart. Wil je een mooie donkere dame op het doek vastleggen, doe er dan wat meer omber gebrand bij. Of bij een wat gele huiskleur kun je meer oker gebruiken. Probeer het uit.
– heb je de kleur gemengd houd deze dan bij je voorbeeld, zo zie je of je in de juiste richting zit
– schaf een boekje aan en maak daar je kleurenboek van. Heb je een goed kleur gemend schrijf de kleuren en de verhoudingen op. En zet deze kleur erin met een kwast. Zo heb je straks een mooie verzameling zelf gemengde kleuren.

De foto is mijn man, geschilderd met olieverf.