Vorige week heb ik jullie verteld over mijn jaar in Arendonk. Vandaag neem ik jullie weer verder mee in mijn ontwikkeling.

Op woensdagavond bleef ik schilderen in het wijkgebouw. Ondertussen verkocht ik wel eens wat. Een schilderij ging naar Duitsland. Ik weet niet eens meer naar wie of waar. Een ander ging naar Noorwegen. In Zeeland hangen ook een paar exemplaren van mij. Deze had ik verkocht via marktplaats. Een makelaar uit Tilburg wilde een schilderij, zodat hij deze bij de koop van een woning cadeau kon geven. Bij het plaatsen van kozijnen ed had een werkman interesse in een schilderij en uiteindelijk gekocht. Zijn baas vond een schilderij ook mooi en hoppa die was ook weg. Dus dat ging wel lekker. Ik merkte ook dat het vaak om schilderijen ging met dieren erop. Voornamelijk koeien. Dit soort schilderijen gaf me veel voldoening om te maken. Eerst concentreerde ik me op de ogen, want die moeten perfect zijn. Zodat je de ziel van het beest erin kunt zien.

Wij hadden zelf ook een viervoeter rondlopen. Ik hoor je denken: een koe? Nee, geen koe! Maar een zwarte labrador, Diezel. Dus ik dacht ik maak een schilderij van Diezel. Deze heb ik gemaakt op een groot doek met een rode achtergrond. Ook hier was het oog erg belangrijk. Je ziet echt dat het Diezel is. Vaak krijg ik de opmerking dat het moeilijk is om een zwarte hond te schilderen. Voor mij geldt dit niet. Er zit in zwart zoveel kleur. Een lichte hond vind ik veel moeilijker.

Langzaamaan kreeg ik steeds meer opdrachten om honden te schilderen. Dit vond ik superleuk, superspannend en doodeng. De hond moet dan echt wel lijken, want je vraagt er geld voor. Toch ging me dat goed af. Maar ook dan zag ik het soms niet meer zitten terwijl ik bezig was.

In mei 2018 heb ik weer het potlood opgepakt. En ben als verrassing voor mijn moeder haar hondje Flo gaan tekenen. Een Jackel (kruising teckel-Jack Russel). ook hier begon ik met de ogen. Deze eerste tekening heeft me vele uren gekost. Op you tube had ik een filmpje bekeken voor het tekenen van een vacht en een neus. Daarna zelf aan de slag met deze grote uitdaging.