Pauze inlassen

Wist je dat je een schilderij niet meteen af hoeft te maken?? Ik weet dat sommige van jullie zo snel mogelijk een werk klaar willen hebben. Je zit lekker in een flow en het gaat goed, totdat je op een punt komt dan het in een keer niet meer gaat. Het lijkt zelfs of je helemaal niet meer kunt schilderen ?. Paniek. Nee hoor, dit is normaal. Ik heb er ook last van….

Het beste is om gedoseerd te schilderen. Trek er een paar uurtjes voor uit en stop dan ook. Ook al gaat het lekker. Op den duur verlies je je concentratie en kun je je niet meer focussen. Er sluipen dan kleine ‘foutjes’ in je werk. Die je in een latere fase zult moeten herstellen. Of je denkt dat je je schilderij helemaal verknald hebt, wat natuurlijk niet zo is. Alles is op te lossen.

Dus mijn advies, neem een pauze. Zet je schilderij weg op een plaats waar je vaak langsloopt. Zo kijk je (on)bewust naar je werk. En daardoor leer je te kijken (ook vaak onbewust) naar wat beter kan. Het schilderij gaat in je hoofd zitten en zo werk je er mentaal aan. Misschien vind je het fijn om ondertussen aan een ander werk te beginnen, zodat je af kunt wisselen.

Zetten jullie wel eens een schilderij opzij? Of wil je het kost wat kost dezelfde dag klaar hebben?