PENSELEN SCHOONMAKEN

Het schoonmaken van je penselen bij acrylverf is erg belangrijk. Doe je dat niet dan kun je ze niet meer gebruiken. Dus hierbij een paar tips om ze in goede conditie te houden.

Je hebt drie momenten om je penselen schoon te maken. Namelijk als je met een andere kleur wilt gaan schilderen of met een andere kwast wil gaan werken. En natuurlijk als je stopt. Dus best wel vaak. Doe je dat niet, dan droogt de verf in in je penseel en is deze daarna onbruikbaar.

Hoe maak je je penseel schoon:
  • gebruik eerst keukenpapier of een doekje om er zoveel mogelijk verf van af te halen. Met de haren mee en doe dit een paar keer.
  • Doop dan je penseel in een bak water. Ga niet roeren of stampen met je penseel, maak het alleen vochtig en daarna kun je met keukenpapier of doek weer de verf eraf halen. En strijk met de richting van de haren mee.
  • Herhaal dit net zolang tot er (bijna) geen verf meer af komt. Het laatste beetje kun je onder een lopende kraan uitspoelen. Druk hierbij voorzichtig de haren tussen je vingers. Zorg ervoor dat je de haren niet kapot maakt.
  • Als je denkt dat het penseel niet voldoende schoon is dan kun je in je handpalm een beetje (groene) zeep doen en daar het penseel voorzicht en zachtjes overheen halen.
  • Is je penseel schoon breng dan voorzichtig met je vingers de haren weer in model.
  • Laat de penselen liggend drogen, zo kan al het water weg en drupt het niet in de bus. De bus is het metalen stukje waar de haren inzitten.
  • Zijn ze droog dan kun je ze weer rechtop zetten met de haren naar boven. Zorg dat ze elkaar niet raken.
Laat je penselen liever niet in een bak water staan. Dat is niet goed voor de haren. Maak je penseel meteen schoon en leg deze liggend weg. Daarom is het ook handig om met niet teveel penselen tegelijk te werken.