Er zijn heel veel verschillende soorten doeken in allerlei prijsklasse. In dit laatste zitten enorme verschillen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de doeken.

Voor de beginnende kunstenaar is het niet nodig om hele dure doeken aan te schaffen. Begin met een houten frame en een katoen doek. Neem niet te grote formaten. Winsor & Newton, Reeves of het huismerk van een goede hobby zaak zijn prima doeken om mee te beginnen. Doeken van de action raad ik niet aan. Of je wilt echt gaan experimenteren en je weet zeker dat het geen masterpiece gaat worden, dan is het prima. Mijn ervaring is dat deze doeken makkelijk kunnen scheuren in de hoeken en bij het beschilderen gaan ze enorm bobbelen (vooral de wat grote maten). Wil je groot gaan werken neem dan de doeken met een dikte van minimaal 4 mm. De kans op kromtrekken is hierbij minder groot dan bij de dunnere doeken.

Een linnendoek is erg prijzig. Het voordeel van linnen is dat het een grote spanning aan kan. Bij katoen is dit niet zo. En is dus veel steviger om op te werken. Linnen heeft ook verschillende kwaliteiten. Dit ligt aan het aantal draden per cm. Daarnaast heb je grof linnen en fijn linnen. Fijn linnen wordt voornamelijk gebruikt om fijn werk op te schilderen, zoals portretten.

Wat je ook prima kunt gebruiken om je eerste strepen verf op te zetten is speciaal acrylpapier. Hierin heb je ook verschillende diktes. Zelf vind ik het fijn om op 300 gr of hoger te werken. Het voordeel van papier is dat het snel droogt, makkelijk mee te nemen is en goedkoop is.

Ga naar een speciaal zaak om een doek te kopen. Ga eerst voelen en zien. Zodat je gevoel krijgt bij het doek. En vraag om advies.

Ik gebruik voor mijn opdrachten linnen doeken, medium grof geweven met een aluminiumframe. Deze laat ik op maat maken. Oefenen en kliederen doe ik op katoen en papier. Afhankelijk van wat ik wil maken.