Dieren schilderen is een leuke bezigheid.

Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals bijvoorbeeld abstract, figuratief of realistisch. De vacht schilderen kan best lastig zijn. Wil je het zo echt mogelijk, of wil je het liever wat meer aan de verbeelding overlaten? Alles is goed, doe wat jij het fijnste vindt. Ik geef hierbij enkele tips waarmee je kunt experimenteren.

Het belangrijkste is om goed te kijken naar je voorbeeld en altijd met de richting van de haren mee te schilderen. Zo krijg je diepte en vorm in je werk. Wil je realistische werken? Zet dan eerst een basiskleur op, die bijna overeenkomt met de vacht. Daarna ga je met een penseel kleine kleurverschillen aanbrengen. De volgende stap is om met een kleinere kwast de haren te gaan schilderen. Hierbij gebruik je zowel lichtere als donkere verf. De lichte verf gebruik je op de donkere delen en de donkere verf op de lichtere delen. Dit vergt wat oefening en nogmaals altijd goed blijven kijken naar je voorbeeld. Een duidelijke foto is dan ook erg belangrijk.
Wil je wat vlotter werken en niet elk haartje aan willen geven? Dan kan dit ook. Je gaat weer aan de slag met een ondergrond die dicht bij de kleur van de vacht komt. Je gaat nu meteen op het doek licht en donker mengen. Als je dit voor de eerste keer doet zal dit moeilijk zijn. Maar geloof me je wordt er elke keer beter in. Als deze basis erop staat ga je weer goed kijken naar je voorbeeld. Nu zie je allerlei kleuren in de vacht, deze ga je aanbrengen op je schilderij. Meng op je doek of op je palet. En ook hier let je weer erg goed op hoe de haren lopen. Schilder mee in de richting van de haren.
Als je dit onder de knie hebt kun je alle dieren schilderen. Het principe is hetzelfde.
Wat ook nog een belangrijk punt is dat je iets weet van de anatomie van het dier. Hoe lopen de botten en de spieren. Door dit te weten kun je veel makkelijker schilderen en krijg je meer vorm in je dier. En vergeet niet om voldoende licht en donker aan te geven voor meer diepte.
Hierbij een hond geschilderd door mij op de tweede manier zoals is aangegeven. Hierbij kun je ook wat meer schilderlijke (is dit een woord ?) vrijheid gebruiken. Je ziet hoeveel kleur er in de hond zit.