Vernis

En dan is je werk klaar. Wat doe je dan? Ga je het vernissen of niet? Werk je met acryl dan kun je na een dag of drie je werk vernissen. Een schilderij wat gemaakt is met olieverf heeft een veel langere droogtijd nodig.

Acrylverf kun je vernissen met een spuitbus of met een kwast. De vernis is verkrijgbaar met een mat, glans of hoogglans look. Pak niet de goedkoopste vernis, want deze kan gelig verkleuren. Laat je qua vernis soorten goed informeren. Welk type je neemt hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Voor olieverf heb je twee soorten vernis. Retoucheer- en slotvernis. Een retoucheervernis kun je tussentijds gebruiken op handdroge verf om de verf op te halen in een zeer dunne laag. Het is namelijk overschilderbaar.Daarnaast kan retoucheervernis als voorlopig slotvernis aangebracht worden. Het beste is dat te doen na een maand of 2-3 bij een normale laagdikte van de verf. De vernis breng je in een dunne laag aan.. Gebruik je teveel vernis dan zal het schilderij blijven plakken. Het slotvernis breng je pas na een jaar aan (op een schilderij met een normale laagdikte van de verf). Belangrijk is dat alles op dezelfde temperatuur is. Het beste is om alles een dag van te voren klaar te zetten in de ruimte waar je wilt gaan vernissen. Zo voorkom je condens vorming. Het beste is kamertemperatuur. ook hier heb je weer drie types: mat, glanzend en hoogglans. Laat je ook hier weer goed adviseren door een goede hobbyzaak.