Schoonmaak kwasten en tubes

Eén of twee keer per jaar maak ik al mijn tubes, potten, kwasten, paletmessen ed heel goed schoon. Meestal doe ik dat net voor de grote vakentie als we een week of drie weggaan. Ik neem daar echt de tijd voor en ben er dus wel een paar uurtjes mee bezig. De reden waarom ik dit doe is dat alles weer goed open en dicht kan. Ik kijk wat er niet meer goed is (ja, verf kan bederven) en wat vervangen moet worden van het materiaal. Hoe je kwasten schoonmaakt kun je terug lezen in één van mijn vorige blogs.

Van de olieverftubes maak ik de randen goed schoon met een keukenpapiertje, zodat de dopjes er weer goed op kunnen. Soms is een tube kapot. Als er nog veel inzit doe ik er wat duct tape omheen en ik schrijf daarop welke verf er in zit. Olieverf bederft niet zo heel vlug, maar het kan wel. Ik ruik altijd aan elke tube en als die wat muffig ruikt gooi ik het weg.

De acrylverf tubes en potten ontdoe ik van de harde stukjes verf. (tip: Spaar deze stukjes op. Als je er gemoeg van hebt kun je ze verwerken in je schilderij). Ik maak de randen schoon, ook met keukenpapier en zorg ervoor dat alles goed sluit. Acrylverf kan bederven. Daarom ruik ik ook hier aan elke tube en pot. En echt, je ruikt het meteen als dit bedorven is Het is een scherpe, onaangename geur. Twijfel je? Ruik dan aan een pot waarvan je weet dat deze niet bedorven is. Dan ruik je het verschil erg goed. Is je geur niet zo goed? Dan zie je het vaak ook aan de consistentie van de verf. Bedorven acrylverf is niet egaal glad, maar wat bobbelig.

Doe jij aan ‘De grote schoonmaak’ van je verfspullen?