Olieverf, gelaagd schilderen

Zowel bij het schilderen met arylverf als met olieverf bouw je je werk op uit meerdere lagen. Bij olieverf is het belangrijk dat je eerste laag droog is. Als je nat in nat wilt werken dan is dat niet nodig. Ik ga er nu vanuit dat je gelaagd wilt werken op een droge ondergrond.
Houdt bij gelaagd schilderen rekening de volgende twee zaken:
– van mager naar vet
– van dun naar dik

Van mager naar vet:
Begin de eerste laag zo schraal mogelijk. Bij elke volgende laag is de verf elke keer iets vetter, dus er zit meer olie bij. De eerste laag verdun je met een oplosmiddel dat de verf schraler maakt. Hiervoor kun je terpentine (reukloze), terpentijn of gamsol gebruiken. Hoe meer je van deze oplosmiddelen gebruikt hoe schraler de verf. Als die laag droog is dan kun je verder met je werk. Afhankelijk van hoeveel lagen je wilt, gebruik je bij iedere laag steeds minder oplosmiddel. Je kunt na een paar lagen beginnen met het mengen met een schildersmedium. Om uiteindelijk de laatste laag met pure olieverf te schilderen.

Van dun naar dik:
Begin met een dunne laag en ga zo steeds naar een dikkere laag verf. Let erop dat je geen dunne laag op een dikke laag verf zet. De dunne laag is namelijk sneller droog dan de dikke laag. Zodat de laatste laag makkelijk kan gaan brokkelen.