Olieverf

Je wilt graag met olieverf gaan schilderen, maar wat is dit nu precies? Olieverf wordt gemaakt van olie en pigment. De verf droogt door lucht en licht. Dat droogproces duurt erg lang, veel langer dan bij andere verfsoorten. Zet je je schilderij weg in een donkere en droge hoek dan duurt het nog veel langer doordat het droog is. Ooit heb ik gelezen dat een olieverfschilderij nooit echt droog is. Of dat waar is weet ik niet, wat ik wel weet is dat een goede ventilatie en licht erg belangrijk is voor het droogproces.
Pigment is erg belangrijk bij olieverf, bij andere verfsoorten trouwens ook. Bij de goedkopere merken zit er amper pigment in. Je kleuren dekken niet, je krijgt strepen, matte kleuren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn advies is dan ook om een basisset kleuren te kopen van een bekend merk. Leuke basisset voor een goede prijs heb je bijvoorbeeld van Van Gogh en Winton. Probeer het eerst uit of je het fijn vindt werken. Het schildert echt anders dan acrylverf en misschien vind je het helemaal niets. Dan heb je niet meteen heel veel geld uitgegeven aan verf.
Ga je toch liever voor meer piment in de verf dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld de merken Rembrandt of Old Holland. Dit zijn een paar merken van betere kwaliteit. Verschillende merken olieverf zijn prima met elkaar te combineren.
Naast de traditionele olieverf heb je ook olieverf die met water te vermengen is. Dit is geen olieverf die op basis van water is.